sila click

Saturday, February 26, 2011

Resepi ketam masak halia-kukus

Ari Rabu baru2 ni, MyHubby balik dengan membawa seekor ketam..Pelik gak mane dapatnye..Katanya ada kawan baru dapat mengumpan ketam..hm,bagi kat MyHubby sekor..Besar gak ketamnyer..
Memang dari awal plan tanak masak bergoreng ketam tu..So, masak stimla yang jadi pilihan..

Bahan:
Sekor ketam yang besar(dua org makan)
Halia dihiris halus(lagi banyak lagi sedap =P)
Sebijik Bawang putih dicincang
Sebatang serai dititik
semangkuk air(kalau nak berkuah)
sesudu Sos Tiram 
garam
lada hitam penambah perisa

first of coz cuci ketam dulu n belah 2.. 
Then saya tumis halia,garlic n serai..da naik bau saya masukkan sos tiram..pastu masukkan air n garam..Bila da gelegak, saya mandikan ketam yang da standby dalam loyang pengukus..Lada Hitam ditabur..
kukus la ia sampai ketam bertukar warna merah n diyakini masak..jangan lama2 sangat plak..

Sambil tggu Ketam dikukus, saya goreng belacan sayur kacang panjang campur lobak asin..
memula goreng lobak asin,ketepikan.. tumis garlic,bawang merah n cili kering yg da dikisar.masuk belacan, garam, air asam jawa..Agak2 cili da masak n da naik minyak tu,baru masukkan kacang panjang n lobak asin tadi..kacau goreng sebentar, then angkat utk dihidang bersama encek ketam

Cam selekeh presentation coz nak cepat..hikhik,nak kuar beli barang lak..

kacang panjang n lobak asin goreng belachan
 Nyumm..nyumm..layannzzz...

No comments:

Post a Comment

Post a Comment