sila click

Friday, January 7, 2011

Kari Ikan Tongkol bersama ulam+sambal belacan

Semalam my hubby duty, so arini die off..dari malam tadi dok pikir nak masak ape..Tetibe teringat cam 2 malam lepas ada ty die nak makan pe..diskus2, ada terkeluar pasal kari ikan..tapi semalam saya gi masak ikan goreng kicap jer..so,arini bayar balik la kari ikan tu..


Bahan yang termaktub dalam menu kari ikan ni ialah:
sepeket rempah kari ikan(tapi saya guna rmpah kari daging ajer)
*1 biji bawang besar saiz sederhana
*seulas bawang putih
*sengah inci halia
*rempah empat  beradik(kayu manis,bg lawang,bg cengkih,buah pelaga)
biasanya utk kari ikan ni lagi sedap tambah rempah2 lain cam jintan,ketumbar..tapi saya tak letak sebab takde stok kat umah
3 ketul ikan tongkol
air asam jawa
3sudu santan pekat
air secukupnya 
sayuran sesuka ati (saya taruk carrot,tomato,kacang buncis)

tumis  * sampai naik bau
masuk rempah kari sampai naik minyak
taruk air asam jawa 
tambahkan air
 da gelegak,masuk ikan
taruk sayuran
perasa-garam
da nak angkat, masuk santan pekat..
biar seketika,angkat 

 

 Pastu, disebabkan my hubby da byk kali request sambal belacan,maka dihidang la sekali kacang panjang celur..petua supaya ulaman celur ni nampak segar, masukkan sesudu minyak masak time celur tu..dapatla hasil yang hijau n segar

2 comments:

  1. macam sedap...
    wah.camni kalau datang sane mesti boleh rasa ko masak sedap2 ni...mesti suda expert skang..:D

    ReplyDelete
  2. haha..masak cincai2 jer..tapi kalo u datang,mesti i masak sedap2 punyer..rajin2 la survey ticket..kadang2 ley dapat rm10 one way..air asia je la tapinyer

    ReplyDelete