sila click

Tuesday, February 15, 2011

Resepi donut..

Sempena cuti maulidurrasul semalam Saya bangun seawal pagi..hikhik, ntah nape tah time bangun menyusukan dear pukul 330 pagi tu teringin nak makan donut..So,lepas solat subuh terusla bancuh membancuh..
memang sangat gebu n lembut..hee,puas hati bila si suami menyamakan dengan big apple..haha..

Bahan2:
3 sukatan beras(160ml x 3) tepung gandum
1 sukatan beras air suam 
separuh paket yis(saya guna mauripan)
2sudu makan mentega
3sudu makan gula
sebijik telur
1sudu kecil sobabikarbonat
3sudu makan susu pekat
Gula halus (saya gunakan glukosa sebab da sangat halus n rasa yang manis2 buah saja gitu) 

Larutkan gula+susu+air suam..
masukkan yis,kacau sebati..biarkan seketika sampai berbuih..
Sambil tu, cairkan mentega..Pukul telur,campurkan dalam mentega cair..
Campurkan ke dalam bancuhan yis yang da berbuih2..
gaulkan tepung gandum dengan soda bikarbonat, tuang campuran yis n telur tadi..kacau sebati..
adunan memang agak lembik..
biarkan sejam..pastu leyla dibentuk2 kan sesuka hati..
Panaskan minyak.. Bila minyak da panas sederhanakan api..gorengla donut tersebut..
Angkat donut,mandikan ia dengan gula..kalau tanak manis sangat, biarkan donut sejuk seketika supaya tak banyak sangat gula yang melekat..

Sebab dapat agak banyak,separuh tu saya goreng separuh masak, pastu simpan freezer..esok lusa nak makan, panaskan minyak,goreng saja ala2 frozen food gitu..

Gambo tak brape cantik coz henset masih dalam workshop..ni pakai henset lama..hikhik..

No comments:

Post a Comment